Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Tűzfalfestmény az Alsóerdősori Iskolában

Igazgatói köszöntő:

” Tisztelt Polgármester Úr! Alpolgármester Asszony! Kedves Vendégeink, kedves diákok, tanárok és szülők!

Egy iskola életében ritkán adódik olyan örömünnep, amelynek minden iskolahasználó a részese lehet, a mi esetünkben ez rövid idő alatt már másodszor is bekövetkezett. Nincs egy éve, hogy birtokba vehettük a felújított iskolaudvart, és megint itt állhatunk egy újabb örömteli átadási eseményen.

 

Az elmúlt ősszel az iskola udvara olyan impozáns teret kapott, amelyen azonnal szemet szúrt az oldalát határoló tűzfal lehangoló látványa. Az addig takarásban lévő csupasz, töredező, omladozó téglafal szöges ellentétbe került a pozitív energiát, nyugalmat árasztó iskolai közösségi térrel. Nem csoda, hogy abban a percben szinte mindenki fejében megszületett a kívánság, de jó lenne ezt a nyomasztó falat is felújítani.

 

Az elképzelés megvalósítását nem is reméltük, de szerencsére Polgármester úr és az Erzsébetvárosi önkormányzat úgy ítélte meg, nem állnak meg a felújítással, folytatják, amit elkezdtek. Megérdemli az éppen ötven éves iskola azt a ráfordítást, amely által nem csak fejlődik az intézmény, hanem egész Erzsébetváros büszke lehet rá. Így a mai napon, születésnapi ajándékként hivatalosan is átvehetjük a felújított tűzfalat.

 

Az előttünk álló falra olyan festmény került, amit egyszóval csak telitalálatnak nevezhetek. A belvárosi társasházi környezetbe simuló kép segítségével új értelmezést kapott az iskola lakókörnyezete. Emlékeztet rá, hogy az 1 000 négyzetméteres fal másik oldalán hús-vér emberek, családok, idősek, fiatalok, kutyák, macskák élik mindennapjaikat, akiknek életét megszépíti, vagy éppen megkeseríti a jó szomszédság.

A középen megnyíló épület látványa optikailag megnöveli a teret, ami kiválóan ellensúlyozza az egész napos tanulással járó fizikai hátrányokat. A kép mozgalmassága hosszú időre leköti a szemlélődőket, így terelve el a figyelmet az esetleges feszültségekről.

A kép a Tesz-vesz város című könyv aktivitását idézi, minden nap újabb és újabb felfedeznivalót kínálva. Amikor először találkoztam vele, azonnal arra gondoltam, micsoda lehetőséget nyújt majd az oktatáshoz is. Láttam magam előtt az udvaron üldögélő diákokat, akik igéket gyűjtenek vagy angolul, németül beszélgetnek a képről, szöveget alkotnak, netán a fantáziájukat megmozgatva elnevezik és megfejtik a kép szereplőinek életét. Nem is beszélve a rajzoktatáshoz szolgáló számtalan lehetőségről. Még sokáig tudnám folytatni a sort, miért is remek választás Vidák Zsolt grafikus munkája itt az Alsóerdősori iskola udvarán. De nem teszem.

 

Inkább szeretném megköszönni Polgármester úrnak az intézményünk támogatását és a hitét, hogy érdemes merész álmokat szőni, mert azok megvalósíthatók. Köszönöm a Neopaint Kft. dolgozóinak, személy szerint Barnabásnak a gyors, és az iskola életét nem hátráltató kivitelezést.

 

Mondanivalómat összefoglalva, a tűzfal rehabilitáció segítségével eltűnt és új vakolatot kapott a csúfoskodó téglafal, a tűzfalkép pedig nagyban hozzájárul a szerethető iskola és a közös büszkeség érzéséhez, esztétikai élményt nyújtva mindenki számára.

Boldog születésnapot Bárdos ! “

/Elhangzott az átadási ünnepségen : 2015. szeptember 17-én/

 

Tűzfal átadása 2015 022 Tűzfal átadása 2015 026 Tűzfal átadása 2015 031 Tűzfal átadása 2015 096 Tűzfal átadása 2015 128 Tűzfal átadása 2015 077