Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

A Szentfa, egy mocsári és egy láthatatlan tyúk

Az Országos Erdészeti Egyesület szervezte szavazáson 2016-ban a mezei szil győzött, mely az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként tisztelték.

A mezei szil fája kemény, rugalmas, nehezen hasadó és szívós. Ezek miatt hajóácsolásra, víz alatti építkezésre és épületfának is kiváló. Egykoron a kocsigyártók, asztalosok, tímárok és csőkészítők műhelyeiben is gyakori vendég volt, de a népi gyógyászatban is alkalmazták. „A 2016-os Év Fájának választott mezei szil a magyar táj eltűnő félben lévő, egykor igen megbecsült eleme, mely megőrzése és ápolása fontos erdészeti feladat. Eötvös Károly a szilt egyenesen a magyarság nemzeti fájának tekintette, mivelhogy „ezer falu, város, halom, dűlő, határrész viseli a Szilas és Szilágy nevet. S ahol ez a név van: ott magyar lakik, ott magyar telepedett meg ezer év előtt.”

Az Év vadvirágát, a mocsári kockásliliomot a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Ez indokolja, hogy Magyarországon is védett növénnyé nyilvánították. A Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő. Ékes dísze sok kiskertnek is. Ismerjük meg a harist! Ezzel a felhívással csalogatják a madárkedvelőket a haristúrák. A sűrű és magas fűben megbújó, „láthatatlan” madarak éneke könnyűvé teszi a felderítésüket. Messze hangzó kettős hangjuk alapján – ami a csendes, hűvös éjszakában messzire elhallatszik – könnyű behatárolni a hímek helyzetét. A hím össze nem téveszthető, nappal és éjszaka egyaránt hallatott, messze hangzó, recsegő, kéttagú hangjával udvarol. A faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex, de hallható „két-kés”-nek is, innen ered a „kétkés” madár népi elnevezés. A hazai költőállomány 500-2000 pár között ingadozik. A fészkelőállomány zöme a Bodrogközben él, de a faj az ország egész területén előfordul.

(Forrás: http://www.ma.hu/tudomany/271329/A_mezei_szil_a_2016os_ev_faja

http://www.mmetapio.hu/az-ev-vadviraga-2016-a-mocsari-kockasliliom.html

http://www.mme.hu/2016-ev-madara-haris)

P1030683 P1030685 P1030686 P1030687 P1030695