Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Az óra a Földé, a döntés a tied

A WWF honlapján a következők olvashatók az eseményről:

„Minden eddiginél erőteljesebb Föld Órája volt az idei

Helyi idő szerint pontban 20:30-kor, a Müpában történt ünnepélyes lekapcsolást követően kihunytak Budapest fényei, miközben a világ 178 országának több mint 10000 helyszínén söpört végig a világ legnagyobb éghajlatvédelmi civil összefogása.”

Mi sem szerettünk volna kimaradni a civil kezdeményezésből. Az iskola bejáratánál elhelyezett hirdetőtáblán óráról órára gyűltek a rajzokkal életre keltett és egyedi energiatakarékos villanykörték. Ezek világítottak rá a felhívásra: Kapcsolj le te is! Különleges megvilágításba helyezték a gyerekek elképzeléseit arról, hogy az energiával való takarékoskodás miképp óvja meg Földünket, mi tehetünk mi, nap, mint nap ezért. Megelevenedett a jó és a sötét oldal, mondhatjuk, mesébe illő sokszínűséggel. Az égők között jól olvasható volt az időpont és a felhívás: „Kapcsoljátok le egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítsatok otthonotokban minden nélkülözhető elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, hogy a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.”

A gyerekek hazavihettek egy-egy kis égőt, melyet visszahozva igazolhatták, hogy csatlakoztak a lekapcsoláshoz, adtak egy óra fény- és energiahasználat mentes pihenőt a Földnek. Az apró égők most a bejáratnál jelzik, mely osztályok voltak a legaktívabbak.

Hisszük, hogy ha most csak egy órára figyeltünk környezetünk védelmére, akkor már csak egy újabb lépés, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

P1030818 P1030820 P1030780 P1030821