Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Folyik a víz, áll a part…

Számtalan formájában találkozhatunk környezetünkben, a természetben a vízzel. Nap, mint nap előbukkan jelentőségének, szennyezettségének, védelmének kérdése. Az elmúlt években vetélkedők, játékos feladatok, ppt-s előadások, iskolán kívüli programok sokasága szerepelt a Víz Világnapja, mint jeles nap eseményén.

Az idei évben a tanórákon szerzett ismereteket, tapasztalatokat gyűjtöttük össze, pont úgy, mint ahogy a folyó összegyűjti vizét. A tanultak, olvasottak csermelyként kezdték útjukat, majd folyammá szélesedtek. A partok határolta folyam a tengerbe ért. Számos lap telt meg nevekkel, adatokkal, képletekkel, fizikai állandókkal. Így kerültek egy helyre a természetbe burkolózó vizek. Középpontba került a H2O, melyet már a kisiskolások is használnak, noha nem tanultak kémiát. Lett a vízből dal, melyben a csermely halkan zúgott, majd forrás, mely előtört a felszín alól. Elillant a víz a cseppkövek képződésében, gömbölyödött tavakká, fagyott gleccserekké, látszódott a jéghegy csúcsaként. A végén még belebújt a növények és állatok nevébe is.

Sok- sok kereső, könyvet lapozgató 5. a-s és 7. a-s kisdiák, és két ügyes segítő munkája formálta egésszé, faliújsággá a cseppeket.

A tabló címe: Víz a természetben … ahogy a cseremiszi népdalban is: Folyik a víz, áll a part.

P1030824 P1030826 P1030827