Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Természetbe csalogató napok

A 8. z osztály tavaszi kirándulásakor épp a Madarak és Fák Napja eseményei zajlottak országszerte. Ők Gyöngyösön Mátra Múzeumban vettek részt élményekben gazdag foglalkozáson. Ezeket gyűjtötte csokorba Karagich Krisztina.

„A múzeumkert bejárata felett, ugrásra kész két kőoroszlán hívogatja a múzeumba látogatókat. Az épület vonzza a kamaszok és idősebb társaik tekintetét egyaránt, modern külseje miatt. Az előcsarnokba lépve kíváncsian tekintgetünk a szomszédos terem felé, ahol tudjuk, hogy Magyarország állat- illetve növényvilágát fogják ismertetni, talán nem a megszokott módon.

Az első terembe érve mindenki érdeklődését a kiállítás más-más része kelti fel, de végül mindenki tekintete a terem középpontján, egy hatalmas fán akad meg. A fa lombkoronáját mintha elnyelné a mennyezet, de ezzel senki nem foglalkozik, hiszen a fa és környezete megelevenítik az erdei állatok mindennapjait. A rágcsálókra vadászó ragadozók mellett láthatunk éppen kicsinyeiket óvó emlősöket, de a fa gyökereitől nem messze „úszkáló” halakra is bukkanhatunk. A fa körül vitrinek mutatják be állatok bizonyos pillanatait, mintha csak megállították volna az időt. Mindegyik fontos tizedmásodperceken múló történéseket jelenít meg, mégis a fa felé fordulnak, hirdetve: a fő látványosság a terem közepén van. A falakat a megfelelő pillanatban elkapott természeti képek és biológiai folyamatokat demonstráló animációk díszítik. Ezek után örömmel tapasztaljuk, hogy a következő emeletek szintén arra várnak, hogy megtekintsük a további szemet gyönyörködtető állati jeleneteket, vagy a kissé visszataszító rovarokat. Miután megfigyeltük a fa legfelső ágain ülő madarakat is, mind kimegyünk a múzeumkertbe, egy-egy távcsővel a kezünkben, hogy néma csendben egy idegenvezetővel az élen, természetes élőhelyükön vizsgáljunk meg néhány igazi madarat.

A kert központjában álló tó körül tett séta alatt természetesnek tűnt, hogy nyitott szemmel és lankadatlan éberséggel csodáljuk a szárnyasokat, viszont mikor elsétáltunk az ismerős kőoroszlánok alatt, figyelmünk másfelé terelődött, de az élményt sosem felejtjük el.”

Madarak, fák napja Gyöngyös 8. z 4. Madarak, fák napja Gyöngyös 8. z 7 Madarak, fák napja Gyöngyös 8. z 8 Madarak, fák napja GyöngyösMadarak, fák napja Gyöngyös 8. z 9