Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Az év végéhez közeledve, június első napjaiban szülők és tanárok naptárába 4 piros betű kerül: GÁLA.  Hagyományosan az év kiemelkedő szerepléseinek záróakkordja ez az este. Ünnep, melyhez az út sok-sok kockakővel van kirakva. A köveken láthatatlan feliratok rejtőznek: munka, kitartás, szorgalom, küzdelem, gyakorlás, mosoly, kacsintás, dicséret, idő, élmény, ki tudná mindet felsorolni.  A kövek hol simák, melyeken puha léptekkel haladhatunk, hol göröngyösek, melyen léptünk lassú, botladozó. Ám ezeket azon az estén már nem látjuk, a felgördülő függöny nehéz bársonya elsöpri mindezt.

Mi tárul szemünk elé? Egy valódi színpadi forgatag. Apró lábak játékos dobbanása: somogyi csárdás, a lányok moldvai tánca, a fiúk mezőföldi eszközös tánca. A lányok tarka szoknyáinak pörgése, a hajba font szalagok röpte színezi a fiúk fekete-fehér visszafogottságát. A zene ritmusa, az egyre fokozódó hegedű hangja, a táncosok vidám éneke betölti a színpadot, magával ragadva táncost, nézőt egyaránt. Majd elcsendesül a színpad, néhány percre átadja helyét a tánc a furulya, a fuvola, a gitár és az ének hangjának. A halk hangok és nesztelen léptek után elemi erővel kér teret a nagyok tánca. Igazi örömtánc ez, mely a magabiztos, gyakorlott lépéseken túl a felszabadultság, az élmény üzenetét közvetíti. A hatás nem marad el, a nézők soraiból érkezik a válasz vastaps formájában.

A gála lezárás és búcsú is egyben. Lezárása egy munkával, sikerekkel teli évnek, lezárása egy folyamatnak, mely majd újra éled szeptemberben. Egyben búcsú is: búcsú a Kicsinyek kórusának mosolygó szemű vezetőjétől „A muzsika hangja” dallamával, búcsú a szép magyar szavak művelőjétől, búcsú a végzős nyolcadikosoktól.

Mi marad a legördülő függöny és az elhaló léptek után: sok-sok fényképpé merevedett pillanat, életre kelthető videó, szívekbe zárt emlék. Ez volt 2015-2016-os év, a forgatagok éve.

Mentett képkocka 02 Mentett képkocka 03 Mentett képkocka 04 Mentett képkocka 05 Mentett képkocka 06 Mentett képkocka 07 Mentett képkocka 08 Mentett képkocka 09 Mentett képkocka 10 Mentett képkocka 11 Mentett képkocka 12 Mentett képkocka 13 Mentett képkocka 14 Mentett képkocka 15 Mentett képkocka 16 Mentett képkocka 17 Mentett képkocka 18 Mentett képkocka 19 Mentett képkocka 20 Mentett képkocka 21 Mentett képkocka 22 Mentett képkocka 23 Mentett képkocka 24 Mentett képkocka 25 Mentett képkocka 26