Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Kullancs elleni védekezés

Kedves Szülők!

A tavasz közeledtével egyre többen terveznek túrákat, kirándulásokat, és egyre többen keresik fel a városi parkokat, játszótereket. A klímaváltozás, és a szabadtéri tevékenységek növekvő népszerűsége miatt egyre gyakrabban találkozhatunk kullanccsal Magyarországon és egyre többet hallunk a kullancsok által terjesztett legismertebb és legveszélyesebb betegségekről – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásról (kullancsencephalitis) és a Lyme-kórról.

Ezeket a betegségeket már nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken, kertekben is elkaphatják, akik nem védekeznek. A vöröshasú vagy közönséges kullancs által terjesztett kullancsencephalitisből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte – ebből 40–70-et Magyarországon –, de a valós esetszám ennek a többszöröse is lehet. A kullancsokkal terjesztett vírusfertőzés veszélye szinte egész Európában fennáll. Magyarország a környező országokkal együtt közepesen fertőzött országnak számít: Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna menti térségek és a Balaton régió nagyobb kockázatú területnek minősülnek.

A betegek mintegy 30-50%-ánál maradványtünetekkel gyógyuló kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont kizárólag a csípés elkerülésével lehet kivédeni. A kullancs által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védekezés szempontjából nagyon fontos az időtényező, hiszen a védettségnek még a tavaszi kullancsszezon előtt ki kell alakulnia! Ezért a kullancsencephalitis elleni háromadagos védőoltási sor első két adagját még lehetőleg télen, a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű minél előbb elkezdeni!

Kérjük, gondoskodjanak arról, hogy gyermekeik még a kullancsszezon előtt védettséget szerezzenek az élősködő által terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen, illetve ellenőrizzék azt is, hogy a már beoltott gyermekek megkapták-e a védettségük fenntartásához szükséges 3.adag védőoltást és az ismétlő oltásokat! 

Ne feledjék, erdei iskola, szabadtéri túrák, osztálykirándulások után rendkívül fontos a gyermekek testének alapos ellenőrzése és a kullancsok azonnali eltávolítása, hogy csökkentsük a fertőződés esélyét.

További információkat a www.kullancsveszely.hu weboldalon találnak, illetve forduljanak bizalommal házi gyermekorvosukhoz.

 

Tisztelettel és köszönettel:

Fábián Anna

Communication Concept Kft.

Ez a levél a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jutott el Önhöz.

 

Hivatkozások:     

Epinfo 16. évfolyam 3. különszám 2009.05.04.

WHO Weekly epidemiological record No 24, 2011, 86, 241-256

Dr. Lakos András MTA Doktori Pályázat Doktori Értekezés Budapest, 2012. február

 

HU/ENC/0021/17

Lezárás dátuma: 2017.02.23.

OGYÉI/14071-4/2017