Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

A zöldlombú menedékek és a csicsergő égivándorok napja

Van úgy, hogy hosszan keressük a lehetőséget, a megoldást, aztán egyszer csak lábunk elé fújja a szél. Érthetően nem könnyű feladat egy programokban gazdag, érettségivel színesített, tanulmányi sétákkal, kirándulásokkal tarkított május 10-én méltón emlékezzünk meg a jeles napról. Fejtörés, szervezkedés, mely után érkezik az ötlethozó szél.

Mert kell-e ahhoz piros betűs ünnep a természet naptárában, hogy az erdő óriásai között kirándulva töltődjünk fel. Megismerjük, megérintsük az eddig csak könyvek lapjain látott fák kérgét, levelét, esetleg virágát. Rácsodálkozzunk egy fekete rigóra, mely csőrében épp ebédet visz fiókáinak. Legyőzzük kíváncsisággal párosuló félelmünket egy ragadozó madár közelében, vagy épp tengelicnek öltözzünk az év madara tiszteletére. Ugye, hogy nem! Ezt igazolják a következő élmények.

Van-e annál nagyobb öröm, mint azt tapasztalni, hogy az „öko-szív” az iskola programjain túl, a hétvégéken, a családok programjaiban is ott „dobog”. Ezt igazolja, hogy kolléganőnk családjával látogatott el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság rendezvényére Madarak és Fák Napja alkalmából, a Költő utcában található Jókai-kertbe. Játszva és szórakozva szereztek új ismereteket a madarak és a fák világáról felnőttek, gyerekek egyaránt. Hogyan? Tengelicnek öltözve és tengelic kirakós játékkal, totók kitöltésével, feladatok és puzzle-k megoldásával, a madár les megmászásával, elbújt madarak keresésével.

A 3.b osztály május 11-12-én Csattogó-völgyben táborozott. Részt vettek egy tanösvény túrán erdész vezetésével és solymászati bemutatón is.

A 4. z osztály Agárdon ült be az erdei iskola padjaiba. A tananyag az „Élőhelyek: vizek, vízpartok élővilága”. A nyomtatott könyv olvasása helyett lágy ringatózás a sétahajóval, élő bemutató a tó állatairól, madarairól. Milyen más élményt nyújt, ha a távcső lencséjébe berepül egy barna réti héja, vagy nemesen átlépdel egy nagy kócsag.

A képeket nézegetve felidézem Zelk Zoltán Micsoda madár című versének néhány sorát:

„ … földet érjen, megpihenjen

ez a zöld madár.

Előbb ágra száll,

aztán gyöpre száll,

zöld erdőben, zöld mezőben

sétál a madár.”

4. z Agárd 1 4. z Agárd 2 4. z Agárd 3 Fák madarak 3 Fák madarak 4 Fák, madarak 1