Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Ének-zene oktatás

Iskolánk 44 éves történetében meghatározó szerepe van kórusainknak, melyek jó és kevébé jó hangú, de lelkes gyerekek közösségét alkotják. 6-19 éves korig tanítjuk a zenekedvelő tanulókat emelt óraszámban énekelni. Az európai zenetörténettel ismerkednek meg, hanszereken tanulnak szabadidejükben.
4 kórusunkat három kiváló karnay vezeti.

 • A kicsinyek kórusát Kyncl Rita tanítja és vezényli. 2008-ban az Éneklő ifjúság versenyén aranyfokozatú diplomát ért el a közel 80 fős kórus.  Budapest koncerttermeiben a rangos fellépések pedig lehetőséget adnak iskolánk jó hírének továbbviteléhez.
 • Hasznosi Judit a felső tagozatos normál kórus karnagya. Kórusának különlegessége, hogy a Kodály koncepciót ötvözi Orff ütőkre összpontosított módszerével. Jelenleg egy prágai Orff módszertani bemutatóra készülnek.
 • A zenei tagozatos felsős kórust és a gimnázium vegyeskarát Pintér Eleonóra vezeti. Mindkét kórus több ízben aranyérmet ért el az Éneklő Ifjúság budapesti versenyén.
  Számos budapesti kamaraének- ill. népdaléneklési versenyen értek el dobogós helyezést karénekes tanulóink, akik akár szólóban, akár kamarakórusként fellépve bizonyították, hogy az együtténeklés, a közös munka mindig meghozza a várt eredményt.

Tanulóink igen nagy része kötődik a VII. kerületi, Molnár Antal Zeneiskolához is, hiszen hangszeres tanulmányaikat a legtöbb esetben – délután foglalkozásként- az iskolában folytathatják. A két iskola szoros együttműködése keretében évente több közös koncertet adunk, kiegészítve a vokális zenét a hangszeres zene magával ragadó hangzásával.
Kórusaink minden évben nagy sikerű koncertet adnak a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Szerepeltünk a Vigadóban, az Állami Operaházban. TV- és rádiófelvételek tanusítják az éves munkát. CD-DVD felvételek bizonyítják a kiváló műhelymunkát.

Számos külföldi szereplésünk bizonyítja gyermekeink fejlődését. Részt vettünk több ízben olaszországi kórusfesztiválon, bejártuk Erdély városait, szerepeltünk a strassbourgi Európa Parlamentben és megismertettük a balti államok és Finnország hallgatóságával Kodály, Bartók műveit. Szívesen fogadták kórusainkat Szlovákiában és Németországban is.

Kórusaink repertoárján szerepelnek:

 1. XVI. századi madrigálok;
 2. magyar népdalfeldolgozások;
 3. XX. századi magyar zeneszerzők (Kodály, Bartók, Bárdosi, Szőnyi) világi- és egyházi kórusművei (magyar és latin nyelven);
 4. olasz, francia, afrikai, brazil népdalok zongora- és ütőhangszeres kísérettel;
 5. misék zongora- ill. orgona kísérettel latinul;
 6. templomi- és folklór művek;

Kóruskapcsolataink révén többször láthattunk vendégül külföldi kórusokat és adtunk együtt koncertet Budapest koncerttermeiben nagy sikert aratva.
Tanulóink szívesen tanulnak idegen nyelvű műveket, dalokat. Érdeklődve fordulnak más népek kultúrája felé, szívesen ismertetik meg másokkal hazájuk zenéjét.