Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Madarak és fák napja gyerekszemmel

Madarak és fák napja gyerekszemmel

Visszatérő esemény májusban, hogy kicsik és nagyok útra kelnek, kirándulásra és erdei iskolai programokra készülnek. Ezek a programok idén is a jeles napokhoz kapcsolódtak. Hiszünk benne, hogy semmi sem szolgálhatja jobban azt a célt, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára, mint a természet közelsége.

A fák nyomában vándorló, madarak reptét szemlélő gyerekek idén is sokfelé és sokféleképp kapcsolódtak az eseményhez. Felsorolás helyett szemezgessünk a legérdekesebb programokból.

Az 1. b osztály kicsinyei a Mezőgazdasági Múzeum Elvarázsolt sziget játékos kiállításán járt. „A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli trópusi szigetre érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve varázslatos kaland részesei lehetnek. A méregzöld lombsátorban kíváncsi tekintet villan, sejtelmesen susog a tölcsérvirág, makacs lián nyújtózkodik az érkező után. Varázsfőzet kesernyés illatát hozza a párás tengeri szél, álompor szitál, a Varázslómester bűvös birodalma csupa rejtély és talány.” Ezekkel a sorokkal csalogatta a múzeum a látogatókat, és aki arra járt, nem is csalódott!

A 3. a osztály  Sas-hegyi Látogatóközpontban járt. „A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. Sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat.” A 30 hektárnyi védett terület valóságos “élő múzeum”, érthető a kicsik elmélyült figyelme, felfedező tekintete, mely a képeken is látható.

Az 1.a osztály diákjai Csattogó-völgyben kirándultak május 10-11-én, részt vettek egy tanösvény túrán erdész vezetésével és solymászati bemutatón is.

Szinte minden osztály programjába bekerült egy erdei séta, kirándulás, pihenés a természetben.

Nem múlnak el ezek az élmények nyomtalanul, az ott látottakat és tapasztaltakat egy-egy versenyhelyzetben is jól tudják hasznosítani diákjaink. Ezt bizonyítja a következő hír:

Április 27-én Nagy Gerda 5.z-s tanulónk az Országos Bókay Árpád Biológiaversenyen vett részt és szép eredményt ért el. Felkészítő tanár: Hansági Katalin.

 

Lassan elérkezik a vakáció, a pihenés, nyaralás ideje. Sok-sok zöld-élményt kívánunk Áprily Lajos: Madarak zenéje című versével!

 

Kertünk ma hangos tengelic-tanya,

az erdőn pintyszó cseng és cinkeszó,

csetteg, de már nótát indítana

a barkás fűzön egy hevült rigó.

A mandulafán víg szajkó rikolt.

A zöld harkály ívelve látogatja

fáink törzsét, de még egyet se szólt.

Vajon milyen rémségre tartogatja

az őrült tavaszi sikolyt?

1. a Csat 1 1. a Csat 2 3. a Sashegy 1 3. a Sashegy 2 3. a Sashegy 3 4. a-b Kem 1