Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Öko-vakáció

Közeledik az iskolai év vége, már csak a bizonyítványt kell kézbe venni és indulhat a gondtalan pihenés. Valahol olvastam egy dán írónő szavait: „Iskola nélkül vakáció sem lenne.” Folytattam magamban: ha iskola, akkor tanulás, ha tanulás, akkor házi feladat. A klasszikus nyárra adható házi feladat szóba sem jöhet, ám a gyerekek segítségével kialakítottunk egy zöld. öko-házi feladat listát. bevalljuk, segítettek a neten keringő jobbnál jobb ötletek, mi is szemezgettünk belőle. És ha már mi megfogalmaztuk, gondoltuk megosztjuk másokkal is. Előkerültek a színes kartonok, a nyári ajánló prospektusok, az olló, a ragasztó és az ötletek. Az öko-faliújságon látható a végeredmény.

Vakációs élmény-házi feladatok

  1. Egyszer ébredj korán és nézd meg a napfelkeltét! Egy este ne késs le a napnyugtáról se! Élvezd színeket és hallgasd meg a hangjait!
  2. Ha már tekinteted az ég felé emeled, egy augusztusi éjszakán számold meg a hulló csillagokat is!
  3. Bármerre jársz, figyeld meg a virágokat, a repkedő lepkéket, a zajongó madarak énekét, majd ha elfáradtál, heveredj le a szabadban és csendben bámuld az égen elúszó felhőket!
  4. Fuss, szaladj, sétálj, ússz, kerékpározz, labdázz! Élvezd a mozgást, a társaságot! Ha elfáradtál, pihenj meg egy társasjáték, kártyaparti közben. Ha egyedül vagy, rajzolj, fess, ragassz, vagy fakadj dalra!
  5. Tanulj meg új dolgokat, próbálj ki olyan tevékenységeket, amire rég vágysz, csak nem volt rá időd az elmúlt hónapokban!
  6. Légy felfedező, kincskereső – és kincsgyűjtő! Légy könyvmoly, fedezd fel a betűk birodalmát is! Olvass könyveket, sokszor, sokfélét!
  7. Végezetül végy egy titkos naplót – jó lesz egy használaton kívüli füzet is. Írd le élményeidet, mikor merre jártál, mit láttál, mi volt a legkedvesebb pillanatod! Rajzold le, fesd meg, fényképezd le, ragaszd be!

Ősszel mindezeket oszd meg velünk!

 

Természetesen gondolatindítók is lehetnek az ott látottak. Örömmel vesszük, ha új ötletek születnek, új elképzelések arról, miképp lehet másképp tanulni, élményeket gyűjteni az iskola falain kívül. Várjuk szeptemberben a képes, rajzos, írásos beszámolókat! Higgyünk benne: „A vakáció olyan, amilyenné varázsolja az ember.”

P1070102 P1070105 P1070106