Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium

Tavaszi kalandozás: irány a vízpart!

Bár a naptár már márciusnál tart, nem feledkeztünk meg a februári 2-i jeles zöld napról: A vizes élőhelyek napjáról. A zord tél után későn ébredezett a természet, megvártuk, míg tavaszba fordul az idő.

A 3. z osztály tanítói és kisdiákjai gondoltak egyet, és azt kívánták: hip-hop ott legyek, ahol akarom. Kívánságuk elrepítette őket az Állatkertbe, ott is a Nagytó partjára. A napsütéses, szeles időben vigyázniuk kellett, hogy a játékos feladatlapok nehogy csónakként ússzanak el a vízen. Nagy kár lett volna értük, hisz bőséges ismeret tárházává váltak megoldásuk után. A komoly munka mellett volt idő megélni az élményt, mely majd számos rajz, festmény vagy épp egy újabb vízparti sétában bukkan fel újra. Így telik meg tartalommal, így válik élővé az a felelősség, mely a jeles naphoz kapcsolódik.

Tekintsünk vissza a múltba. 1971. február 2. : az indiai Ramsar városában megszületik a Ramsari Egyezmény. Célja: a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a vizes élőhelyek védelme. 1979.: Magyarország is aláírja a dokumentumot. 2000.: 19 terület (köztük a Fertő-tó, a Balaton, a kiskunsági szikes tavak, a Hortobágy egyes részei) került be a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé.

Csak remélhetjük, hogy ezek az órák, percek közelebb viszik gyermekeinket az élő természethez, elképzelhető lesz az, ami ma már „csak” irodalom:

„Túl a gáton, széles, de csendes diskurálással kezdte a napot sok ezer madár, amelyből azonban kihallatszott egy-egy gém recsegő trombitálása, szárcsák sikkantása és a vöcskök kurjantása, a parti fűzfa száraz ágánál pedig egy szürkevarjú károgott valamelyik távoli atyafinak, de a válaszokat hallani már nem lehetett.” (Fekete István: Tüskevár)

3. z 1 3. z 2 3. z 3 3. z 4